Aasiaat - udflugter og ture...

Smukt beliggende i Skærgården på kanten af Diskobugten ligger Grønlands 5. største by.

Hvalsafari

Aasiaat ligger godt placeret "ved indsejlingen til Diskobugten", når de store bardehvaler trækker nordpå om sommeren. Således er der virkelig fine muligheder for at opleve især pukkelhvaler, finhvaler og vågehvaler på de hvalsafarier, der udgår fra byen. Er man lystfisker kan man evt. købe en version, hvor man pilker torsk på turen.

Hundeslædekørsel

I vintersæsonen arrangeres hundeslædeture fra 1 til flere timers varighed.

Kajakroning

Er du en dedikeret kajakroer, er Aasiaats skærgårdsmiljø med tusindvis af øer og bugter et af Grønlands absolut bedste steder at dyrke din passion for kajak- og så endda i Qajaqens hjemland.

Om Aasiaat

Aasiaat ligger i det sydvestlige hjørne af Diskobugten på Grønlands vestkyst og er med sine ca. 3.100 indbyggere Grønlands 5. største by. Byen ligger faktisk på en ø, adskilt fra det grønlandske fastland af "Langesund". Aasiaat blev grundlagt i 1763 af Niels Rasch Egede, som navngav byen "Egedesminde" til minde om sin far - præsten Hans Egede, der grundlagde Nuuk i 1721 og som er kendt som Grønlands apostel.

Fiskeri er det primære erhverv, men Aasiaat har også nogle uddannelsesinstitutioner, bl.a et gymnasium og en handicapskole. Aasiaat har desuden et skibsværft, containerhavn, lufthavn og endelig er Aasiaat Radio samlingspunkt for kystradiotjenesten i hele Grønland.

I den gamle bydel ligger byens museum, som er indrettet i kolonibestyrerboligen fra 1860. Museet er et kulturhistorisk museum og har udstillinger fra Egedesmindes koloniperiode og egnens historie generelt.

Den for nyligt afdøde kunstner, Per Kirkeby, aflagde byen et 3 måneder langt besøg over sommeren 1969, hvor han malede 22 malerier, der i dag hænger (lidt nedslidte) i byens forsamlingshus. Man kan med lidt god vilje se dem, hvis man kigger ind ad vinduerne, der er sydvendte.

Aasiaat er et trafikalt knudepunkt i Diskobugten, og man kan ankomme dertil fra hhv. Kangerlussuaq, Qeqertarsuaq, Qasigiannguit eller Ilulissat. Byen beflyves af Air Greenlands Dash 8 fly året rundt, og ellers er det sæsonen, der dikterer om transportformen er med skib eller helikopter.


Hundeslæde: Ja (vinter)
Midnatssol om sommeren: Ja
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt

Rundrejse m. besøg i Aasiaat