Grønlandsk kultur

Den grønlandske kultur er helt særegen. Tag på museumsbesøg, oplev børnenes leg i naturen, bygdelivet, deltag i kaffemik og se trommedans. Kom tæt på kulturelle oplevelser på disse rejser.

Historien om det grønlandske folk

Grønlands historiske rødder er en spændende blanding af forskellige folkeslags tilpasning til det ekstreme arktiske klima, der til alle tider har præget verdens største ø i kampen for overlevelse.

Grønlændernes eskimoiske forfædre, inuitterne, kom til Grønland for godt 1000 år siden. Før den tid er Grønland de seneste ca. 4.500 år flere gange blevet befolket af indvandringsbølger fra forskellige kulturer. Rundt om I Grønland kan du den dag i dag finde ruiner og spor fra flere af de kulturer, der har indvandret til Grønland, bl.a. Saqqaqkulturen, Dorsetkulturen, Thulekulturen og Nordboerne.

Hvor opleves kulturen?

Kulturen i Grønland er allestedsnærværende, så vær åben og opsøg den imødekommende og kulturelt mangfoldige grønlandske befolkning.

Har du særlig interesse i nordbohistorie, er Sydgrønland et oplagt rejsemål. Her finder du ruiner og rester fra nordboernes tid.

At mærke livet i nogle af Grønlands små bygder er også et must. Besøg eks. Ilimanaq, en af Grønlands ældste bygder. Den blev grundlagt i 1741 og huser to af Grønlands ældst bevarede og fredede huse fra kolonitiden, nu nænsomt restaureret. Tag gerne på en bygderundvisning, hvor du får fortællinger om bygdelivet og fangerkulturen.

I Ilulissat finder du den danske polarforsker Knud Rasmussens fødehjem, i dag omdannet til byens museum. Her kan du blive klogere på byens historie og polarforskerens liv. Han bidrog bl.a. til kortlægningen af Grønland og blev især berømt for Thule-ekspeditionerne hen over Indlandsisen.
I udkanten af Ilulissat finder du de historiske sights fra eskimoernes tid på den gamle boplads Sermermiut. Her har de 3 hoved-inuitkulturer hver især drevet jagt og fiskeri, lige siden Saqqaq folket, som de første, kom til Grønland for ca. 4.500 år siden.

Et ophold i Qasigiannguit giver dig et unikt indblik i grønlandsk kultur. I byen finder du bl.a. et Interessant kulturhistorisk lokalmuseum for arkæologisk og historisk interesserede. Museet har til huse i et af Grønlands ældst bevarede træhuse fra 1734.

I Aasiaat er det oplagt at besøge den gamle bydel og byens museum, som er indrettet i kolonibestyrerboligen fra 1860. Her finder du udstillinger fra Egedesmindes koloniperiode og egnens historie generelt. Derudover boede kunstneren Per Kirkeby i en årrække i Aasiaat, og inden han rejste hjem igen, forærede han byen 24 malerier, som i dag hænger i forsamlingshuset.

Særlige grønlandske kulturoplevelser

Den traditionelle grønlandske kultur er bygget op omkring fangerkulturen. Men grønlandsk kultur favner i virkeligheden bredt. Udforsk gerne nogle af følgende kulturoplevelser:

  • Slædehunde og hundeslædetur med lokale kuske er en vigtig del af kulturarven
  • Kaffemik i private hjem er en lokal tradition, hvor grønlandske familier åbner deres hjem op, når de har noget at fejre som f.eks. fødselsdage, konfirmationer, bryllupper - eller turisters ankomst
  • Nyd smagen af Arktis! Grønlandsk mad er især baseret på fisk, skaldyr og kød fra havpattedyr som sæl og hval. Rensdyr, fugle og andet vildt er også almindeligt
  • Besøg ’brættet”. Det lokale, åbne kød- og fiskemarked, der findes i alle grønlandske byer. Det er her fangere og fiskere har mulighed for at sælge dagens fangst af sæl, hval, moskus, rensdyr, fugle og mange slags fisk
  • De karakteristiske farverige træhuse er et andet og meget specielt kendetegn ved Grønland. Udover at klæde naturen med sine regnbuefarver, havde farverne en praktisk funktion, da hver farve markerede hver bygnings funktion
  • Grønlandsk trommedans og trommesang er den traditionelle udtryksform, som afspejler hele inuitkulturens historiske udvikling. I det hele taget sætter grønlændere stor pris på at synge og gør det gerne i kirker og i forskellige kor
  • I Grønland vrimler det med kunsthåndværk. Især smukke værker i sten, ben, skind og perler kan købes i hele landet, bl.a. tupilakker - de små udskårne figurer, som stammer fra den grønlandske inuitkultur
  • Specialiteten ’grønlandsk kaffe’ smager dejligt og så er det en smuk fortælling om kærligheden til en storslået natur, hvor flammen fra den antændte Grand Marnier symboliserer det levende nordlys

Rejser til Grønland