Hvaler i Grønland - Havets giganter

Havet omkring Grønland er særdeles rigt på hvaler. På mange af vores rejser, har du gode chancer for at nyde det smukke syn af havets giganter, der boltrer sig i vandet langs den grønlandske vestkyst.

Hvalernes historie

En del af hvalarterne i Grønland er fredede, og de øvrige hvaler jages efter internationalt fastlagte kvoter. Grønland er en fangernation, og de grønlandske fangere har altid fanget mange slags hvaler, som er en naturlig kilde til mad og forråd i enorme mængder.

Fascinationen af hvaler

Der er ganske få dyr i verden, der får så meget opmærksomhed som de store hvaler. Fascinationen er indlysende: Synet og lyden af hvalerne er med garanti noget, du aldrig glemmer. Det er en kæmpe og næsten ubeskrivelig oplevelse at se så store dyr bevæge sig absolut graciøst rundt blandt de ligeså fascinerende isbjerge.

At se hvalerne boltre sig i vandoverfladen, udstøde blåst (det springvand af vand, der fremkommer, når en hval ånder ud efter at have været neddykket) og slå med halen i vandet, før de dykker ned i dybet, sætter spor i sjælen.

Hvornår kan du se hvalerne?

Omkring 15 hvalarter forekommer regelmæssigt i de grønlandske farvande. Særligt i forsommeren og henover sommeren vrimler det med hvaler. I Diskobugten, som er et af de bedste steder i Grønland at se hvaler, er det især vågehval, finhval og pukkelhval, du vil støde på. Blåhvalen og spækhuggeren ses kun sjældent.

Kun tre af de i alt 15 arter opholder sig i Grønland om vinteren. Det gælder hvidhvalen, narhvalen og grønlandshvalen. Grønlandshvalen ses også i dele af forårssæsonen, især i området omkring Diskoøen.

Oplev hvaler og isbjerge fra søsiden

At sejle i de grønlandske farvande er en ganske speciel oplevelse. Forestil dig at sejle blandt de majestætiske isbjerge og pludselig få øje på en hvalhale der plasker.

På enhver isfjordssejlads har du gode muligheder for at få et glimt af de kolossale hvaler.

Vælger du en decideret hvalsafari, sejler skipperen ud til de steder, hvor hvalerne oftest ses. De sejler så tæt på hvalerne som muligt og ved, hvordan de skal nærme sig sikkert, stille og roligt. Du får fuld valuta i form af spænding og en oplevelse for livet.

Pukkelhvalen

Det er typisk pukkelhvalen, man ser i sommermånederne i Grønland og absolut den hval der er mest fotograferet i Grønland. Nogle somre har der flest i Nuuk-området og de seneste par somre, har der været en stor koncentration i Diskobugten.
 
Hunnen er drægtig i næsten et år og får kun 1 kalv ad gangen. Som mange andre hvaltyper, har pukkelhvalen også været truet og været på ”fredningslisten”. I dag er den ikke længere et truet dyr og der er en sund bestand.

Kort fakta:
Længde: 11-17 m (hanner) og 11-19 m (hunner)
Vægt: 30-35 tons
Type hval: Bardehval 
Levetid: 50-60 år                                         
Periode i Grønland: Sommermånederne (juni-juli-august og lidt ind i september)
Føde: Kril og stimefisk (op til 1 ton om dagen)

Grønlandshvalen

Grønlandshvalen er uden rygfinne og kan blive op til 15 meter lang og veje op til 50 tons. Og med sine 60-80cm spæklag, kan man vist godt kalde denne hval for klassens tykke dreng.

Efter hvalfangernes storhedstid (16-1800-tallet), var Grønlandshvalen næsten uddød og har af den grund været fredet indtil for nyligt. I dag tæller man op til 1300 i Diskobugten (Vestgrønland) og her kommer hvalen tilbage år efter år i april-maj måned for at parre og yngle. Hunnen er drægtig i et år.

Den er ikke længere truet, selvom der ikke er mange af dem. Kvoten for fangst ligger på 4 grønlandshvaler i hele Grønland i 2017. Grønlandshvalen kan blive op til 200 år og er over 20 år gamle, før den er kønsmoden. Den føder kun 1 kalv hvert 3-4 år og føder en unge på 4 meter.

Kort fakta:
Længde: 15-18 m
Vægt: 80-100 tons
Type hval: Bardehval 
Levetid: 150-200 år                                    
Periode i Grønland: april-maj
Føde: Dyreplankton

Rejser med gode muligheder for at se hvaler