Hundeslæde i Grønland

Lydløst glider du afsted i pagt med naturen. En tur med hundeslæde er en unik oplevelse, du aldrig glemmer og den ultimative måde at opleve Grønland. Du kan bl.a. mærke suset på disse rejser.

Hundeslæden: En vigtig del af Grønlands kultur

Slædehunden er nemlig en vigtig del af Grønlands kultur - grønlænderne har kørt på hundeslæder i mere end 4000 år for at klare sig i det barske arktiske klima. Historisk set har hundeslæden været det eneste transportmiddel og fangernes transportmiddel, når de skulle ud på fangst i fjeldet eller på isen efter moskusokse, fisk eller sæl.

I dag er det et fåtal af grønlændere, der bruger hundeslæden til jagt eller fiskeri. I løbet af de sidste 20 år er der sket mere end en halvering af den grønlandske slædehundebestand, som i dag er ned på ca. 15.000. I stedet afløser snescooteren mange steder det tusind år gamle transportmiddel, hundeslæden. Hundeslædekørsel er nu i højere grad blevet en fritidsaktivitet for både lokale og turister og der arrangeres tilmed hundeslædekonkurrencer.

Den bedste årstid for hundeslæde i Grønland

Hundeslæde i Grønland er overordnet en vinteraktivitet. Sæsonen for hundeslædekørsel i Grønland går fra december til april, men vil du være helt sikker på gode forhold, skal du vælge januar til marts. Udover at være højsæson for hundeslædekørsel er perioden også højsæson for nordlys i Grønland.

Hundeslædedistrikterne

I Grønland kan du opleve hundeslædekørsel på hele østkysten. På vestkysten er det kun muligt (og tilladt) nord for polarcirklen. Syd for polarcirklen er vinteren ikke lang nok til, at det er fordelagtigt at holde slædehunde.

Slædehunden

Årsagen til at der kun findes slædehunde nord for Polarcirklen, er et ønske om at holde den grønlandske slædehunderace ren og det er ligefrem forbudt at indføre hunde til slædehundedistriktet i Grønland.

Grønlandske slædehunde er ivrige arbejdshunde. Inden afgang hyler, tuder og gør hundene som besatte af ren og skær begejstring. Det er yderst robust arbejdshund, som kan klare helt ned til 55C graders kulde og den lever udendørs året rundt uanset vejr og vind. Ifølge lovgivningen skal alle hunde være bundet til mindst 3 meter lange kæder, helst 2 og 2. Undtaget er små hvalpe, som går frit rundt til de er ca. 6 måneder gamle. Primært fisk, (sæl)kød, spæk og nogle gange tilskud af tørfoder udgør hundenes foder.

Hundeslædeture

Hundeslædeture fås af forskellig varighed. Det er muligt at booke alt fra 2-4 timers hundeslædeture til hundeslædeture med overnatning - for de virkelig eventyrlystne. Uanset hvad du vælger, ligger den storslåede grønlandske natur uden spor af civilisation lige uden for døren og du kan ikke undgå at blive betaget af fornemmelsen af sne, is og uberørt arktisk natur, når slæden suser afsted.

Kører du afsted på hundeslæde er det uhyre vigtigt at være rigtigt klædt på. Du skal sidde stille på en slæde og befinder dig i den arktiske kulde. Sælskindtøj er klart at foretrække. Og så gerne uld inderst. Derudover er det værd at huske solbriller eller skibriller mod stærk sol og lys.

Rejser med mulighed for at køre på hundeslæde