Qeqertarsuaq

Frodigheden vil ingen ende tage og kontrasten mellem lavafarver, det grønne mos og havet med dets isbjerge, gør stedet til ét af de mest fotogene i Grønland.

Qeqertarsuaq er en af vores absolutte yndlingsbyer - et fantastisk dejligt sted. Her bor lige knap 850 mennesker og byen er sprællevende på grund af den store aktivitet i foreningslivet.
 
Beliggenhed er 5-stjernet – lige ud til Diskobugten og de store isbjerge og alle de hvaler, der ynder at holde til i området. Øen har et noget anderledes landskab med de høje fjelde, varme kilder og basaltformede søjler.
 
Diskoøen er Grønlands største ø beliggende i Diskobugten. Øen er på størrelse med Sjælland og har med lidt god vilje form som en diskos — deraf navnet. På grønlandsk hedder øen Qeqertarsuaq, som betyder "Den store ø". Øen har kun en enkelt by, nemlig Qeqertarsuaq (Godhavn) som ligger på sydsiden, samt en mindre bygd Kangerluk (Diskofjord), der ligger 35 km mod nordvest.
 
Mange grønlandsrejsende kender Diskoøen fra afstand, hvor øens karakteristiske basaltfjelde af vulkansk oprindelse rager næsten 1.000 meter i vejret. Toppen i syd er året rundt dækket af is og sne i skikkelse af Lyngmarksbræen. Deroppe i midnatsolens skær kan man som det eneste sted i Grønland køre hundeslæde om sommeren.

Diskoøen er interessant af mange årsager, ikke mindst på grund af den store artsdiversitet inden for flora. Øen er nemlig beliggende mellem lav- og højarktis, og sammen med med forekomsten af mange varme kilder, giver det en rigere vegetation sammenlignet med andre lokaliteter på samme breddegrad. F.eks. trives skærmplanten kvan storartet på øen. Havet er også meget rigt omkring Diskoøen, og det betyder generelt store forekomster af hvaler. Om foråret er området et af verdens bedste til at observere den store Grønlandshval. På grønlandsk har den det meget betegnende navn "Arfivik", der betyder "den tøndeformede". Om sommeren ses pukkelhvaler meget ofte helt tæt inde ved kysten.

Qeqertarsuaq blev grundlagt i 1773, netop som en slags hvalfangerstation. Byen ligger billedskønt placeret med basaltfjeldene som baggrundskulisse. Man kan rejse til Qeqertarsuaq fra både Ilulissat og Aasiaat.

Hundeslæde: Ja (både sommer og vinter)
Midnatssol om sommeren: Ja
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt

Udflugter i og omkring Qeqertarsuaq

Vandretur til Kuannit

Lidt nord for Qeqertarsuaq, helt ude ved kysten, finder man det særprægede område kaldet Kuannit. Stedet er ekstremt frodigt, efter grønlandske forhold, og er i sommerperioden næsten neon-grønt af mos og skærmplanten kvan. Øens vulkanske oprindelse manifesteres også i de specielt udseende basaltsøjler, der dominerer området. Stedet er relativt højt hævet over havet, så når tingene går op i en højere enhed, kan man ligge i lyngen og nyde sin madpakke, imens man betragter hvaler i Diskobugten.

Turen tager typisk 3-4 timer t/r inkl. en frokostpause.

Vandretur til Røde Elv og Blæsedalen

Turen begynder i byen, går forbi Arktisk Station og senere over Røde Elv. Herefter drejer stien ind i landet mod Blæsedalen.

Du kan selv afstemme turens længde, idet du skal samme vej tilbage, så varigheden vil for de fleste være 1-2 timer eller op til 3-4 timer, hvis du vælger at gå længere ind i dalen.

Vandretur til ”Udkiggen”

Det yderste punkt syd for Qeqertarsuaq bliver kaldt ”Udkiggen” eller Qaqqaliaq på grønlandsk. Som navnet antyder, er det et rigtig godt sted at observere hvaler.

Turen tager ca. 2-3 timer t/r i roligt tempo.

Hundeslædeture

Hundeslædetur på Lyngmarksbræen
Har du en drøm om at køre hundeslæde i Grønland og vil du gerne rejse derop om sommeren og opleve midnatssol m.m.? Så kan du få drømmen opfyldt her.
Det er og kan aldrig blive det samme som at køre hundeslæde om vinteren, men det er et godt alternativ, hvis man ikke har mulighed for at komme til Grønland om vinteren.
Gåtur til 900 meters højde, HUSK VANDRESTØVLER, ikke vandresko, men støvler:
Der er ikke nogen vej men en god vandretur op. Nogle af passagerne skal du nærmest ned og kravle, men det er få steder. Det er dog vigtigt at pointere her, at vandreturen derop er hård. På en skala fra 1 til 6 ligger denne her på omkring 3-4, hvor 1 er en byrundtur og 6 er en hård bjergbestigning. Turen undervejs er vanvittig smuk. Det er én af de smukkeste vandreture i Grønland. Turen derop tager typisk 2½-4 timer.
Når først man er nået op, er det bare at nyde det for turen går jo ned igen, og det kan godt være hårdt, hvis ikke man er i træning. Har man dårlig ryg, knæ eller hofte, skal man virkelig mærke efter og tænke over, om man skal på denne tur eller ej. Det er selvfølgelig på eget ansvar, men guiden vil være behjælpelig og sørge for, at alle når sikkert frem og tilbage igen.
Guidet heldagstur – inkl. hundeslædekørsel

Forslag til rejse på Diskoøen