Qeqertarsuaq

Frodigheden vil ingen ende tage og kontrasten mellem lavafarver, det grønne mos og havet med dets isbjerge, gør stedet til ét af de mest fotogene i Grønland.

Qeqertarsuaq er en af vores absolutte yndlingsbyer - et fantastisk dejligt sted. Her bor lige knap 900 mennesker og byen er sprællevende på grund af den store aktivitet i foreningslivet.
 
Beliggenhed er 5-stjernet – lige ud til Diskobugten og de store isbjerge og alle de hvaler, der ynder at holde til i området. Øen har et noget anderledes landskab med de høje fjelde, varme kilder og basaltformede søjler.
 
Diskoøen er Grønlands største ø beliggende i Diskobugten. Øen er på størrelse med Sjælland og har med lidt god vilje form som en diskos — deraf navnet. På grønlandsk hedder øen Qeqertarsuaq, som betyder "Den store ø". Øen har kun en enkelt by, nemlig Qeqertarsuaq (Godhavn) som ligger på sydsiden, samt en mindre bygd Kangerluk (Diskofjord), der ligger 35 km mod nordvest.
 
Mange grønlandsrejsende kender Diskoøen fra afstand, hvor øens karakteristiske basaltfjelde af vulkansk oprindelse rager næsten 1.000 meter i vejret. Toppen i syd er året rundt dækket af is og sne i skikkelse af Lyngmarksbræen. Deroppe i midnatsolens skær kan man som det eneste sted i Grønland køre hundeslæde om sommeren.

Diskoøen er interessant af mange årsager, ikke mindst på grund af den store artsdiversitet inden for flora. Øen er nemlig beliggende mellem lav- og højarktis, og sammen med med forekomsten af mange varme kilder, giver det en rigere vegetation sammenlignet med andre lokaliteter på samme breddegrad. F.eks. trives skærmplanten kvan storartet på øen. Havet er også meget rigt omkring Diskoøen, og det betyder generelt store forekomster af hvaler. Om foråret er området et af verdens bedste til at observere den store Grønlandshval. På grønlandsk har den det meget betegnende navn "Arfivik", der betyder "den tøndeformede". Om sommeren ses pukkelhvaler meget ofte helt tæt inde ved kysten.

Qeqertarsuaq blev grundlagt i 1773, netop som en slags hvalfangerstation. Byen har nu godt 1.000 indbyggere og ligger billedskønt placeret med basaltfjeldene som baggrundskulisse. Man kan rejse til Qeqertarsuaq fra både Ilulissat og Aasiaat.

Hundeslæde: Ja (både sommer og vinter)
Midnatssol om sommeren: Ja
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt

Udflugter i og omkring Qeqertarsuaq

Vandretur til Kuannit

Lidt nord for Qeqertarsuaq, helt ude ved kysten, finder man det særprægede område kaldet Kuannit. Stedet er ekstremt frodigt, efter grønlandske forhold, og er i sommerperioden næsten neon-grønt af mos og skærmplanten kvan. Øens vulkanske oprindelse manifesteres også i de specielt udseende basaltsøjler, der dominerer området. Stedet er relativt højt hævet over havet, så når tingene går op i en højere enhed, kan man ligge i lyngen og nyde sin madpakke, imens man betragter hvaler i Diskobugten.

Turen tager typisk 3-4 timer t/r inkl. en frokostpause.

Vandretur til Røde Elv og Blæsedalen

Turen begynder i byen, går forbi Arktisk Station og senere over Røde Elv. Herefter drejer stien ind i landet mod Blæsedalen.

Du kan selv afstemme turens længde, idet du skal samme vej tilbage, så varigheden vil for de fleste være 1-2 timer eller op til 3-4 timer, hvis du vælger at gå længere ind i dalen.

Vandretur til ”Udkiggen”

Det yderste punkt syd for Qeqertarsuaq bliver kaldt ”Udkiggen” eller Qaqqaliaq på grønlandsk. Som navnet antyder, er det et rigtig godt sted at observere hvaler.

Turen tager ca. 2-3 timer t/r i roligt tempo.

Hundeslædeture

På Diskoøen kan man køre på hundeslæde næsten året rundt. I vinterhalvåret kan man køre flere forskellige ture, hvor varigheden varierer fra få timer til flere dage. Om sommeren kan man i perioden juni til august køre hundeslæde oppe på Lyngmarksbræen.

Turen er afhængig af vejret på flere måder. Dels skal man vandre op til/ned fra Lyngmarksbræen, og dels skal sneforholdene også være af en vis kvalitet, for at hundeslædekørslen giver mening.

Forslag til rejse på Diskoøen

Greenland by Topas | greenland@topas.dk | Bakkelyvej 2 | 8680 Ry - Denmark - Phone (+45) 73 70 93 39 | Cvr: 17630008 © 2018 Webdesign & CMS by MCB Denmark