Ilulissat - gigantiske Isbjerge, udflugter og ture...

Ilulissat - Jakobshavn. Ingen tvivl om at Ilulissat er ”verdens navle”, når man taler om det at rejse til Grønland.

Sommer: Udflugter og ture... Vinter: Udflugter og ture Oplevelser på egen hånd

Sommer: Udflugter og ture...

Guidet byrundtur, Ilulissat

Mange siger "Jamen, vi kan da selv gå rundt i byen". Ja, det kan man; men på denne byvandring med guide går vi et spadestik dybere. Vores 'Guidet Byvandring' er en let genvej til god viden og finurlige historier.

Ilulissat — Jakobshavn blev grundlagt i 1741 og er i dag Grønlands tredje største by med over 4.500 indbyggere. Navnet 'Ilulissat' betyder "Isfjelde".

Varighed: Ca. 2 timer
Pris: DKK 250

Guidet gåtur til Sermermiut

Sermermiut eller "gletsjerfolkets sted" er en historisk boplads beliggende i yderkanten af Ilulissat lige ned til Isfjorden. Her har de 3 hoved-inuitkulturer hver især drevet jagt og fiskeri, lige siden Saqqaq folket, som de første, kom til Grønland for ca. 4.500 år siden, efterfulgt af hhv. Dorset og Thule folket.

Få den fascinerende historie om disse seje naturfolk, i netop de omgivelser, hvor de levede deres barske liv på godt og ondt.

Varighed: Ca. 2 timer
Pris: DKK 295

Vandretur langs isfjorden

Dette er den smukke vandretur, hvor guiden tager dig med langs Isfjorden Kangia. Her kombinerer vi alle vores Sermermiut ture og tilføjer en ekstra dimension, når guiden fortæller om flora, fauna, geologi og ikke mindst historien om den allestedsnærværende is. Samtidig oplever vi, at mange finder en tryghed i at have en guide med på tur, de første gange man skal vandre i det grønlandske fjeld.

Varighed: Ca. 5 timer
Pris: DKK 495

Kajak ud til isfjorden, Ilulissat

Alle kan være med! - også nybegyndere. En lille undtagelse, er folk med seriøse rygsmerter eller skulderproblemer.

At ro ud i det kolde og dybe vand, kan lyde farligt. Men på denne udflugt, har man sikkerheden i top og kajak-guiden er god til at gøre turen til en sikker og spændende oplevelse. Alle ture er i dobbeltkajak, det er ikke muligt at ro i enkelt kajak. Man ror ud – så tæt på isbjergene, som muligt. Er man heldig, kan man møde en hval eller to. En for mange, kæmpe oplevelse.

Det er en fantastisk oplevelse, at være så tæt på rå natur og der er virkelig gode chancer for at få en oplevelse for livet.

Krav: over 150cm høj

Varighed: 4 timer - heraf min. 2 timer på fjorden.

Pris: 1.250,- kr. per person

Slædehundebesøg

På denne udflugt inviterer vi dig med til fodringen af et spand hunde, hvor der må ses, føles, røres og ikke mindst høres, når op til 20 hunde råber i kor. Hundeejeren vil demonstrere slæden, selerne, pisken og fortælle om livet som slædehund.

Varighed: 2 timer
Pris: DKK 250

Isfjordssejlads — dagsture eller midnatssejlads

Isfjordssejlads — Sejlturen er fra Ilulissat havn og ud til Isfjeldsbanken, hvor de allerstørste isbjerge grundstøder på den undersøiske morræne på godt 350 meters dybde. Oplev dette naturfænomen fra nærmeste hold imens du får indsigt i glaciologiens fascinerende verden i form af isens tilblivelse på Indlandsisen og dens kælving ved bræfronten ca. 65 km inde i fjorden.

Klimaforandringernes udtryk her i Arktis bliver også beskrevet.

Varighed: Ca. 3 timer
Pris: DKK 695

Hvalsafari

Det overrasker de fleste, hvor stor en oplevelse det er at komme helt tæt på så store dyr som hvaler. I de grønlandske farvande ses omkring 15 hvalarter jævnligt. Tre af disse bliver i Grønland om vinteren, nemlig hvidhvalen, narhvalen og grønlandshvalen. Blåhvalen og spækhuggeren ses kun sjældent.

Varighed: Ca. 4 timer
Pris: DKK 1.195

Dagstur til Eqi gletsjer - den kælvende bræ

Få steder i Grønland er ligeså smukke som Eqi-bræen, der løber ud i fjorden 80 kilometer nord for Ilulissat. Med båd er det muligt at komme helt ind til kanten af bræen og opleve den kælve store stykker af is. Bragene er enorme og synet af isfjelde, der brager ud i vandet, er betagende.

Varighed: Ca. 10 timer
Pris: DKK 2.445

Helikoptertur: Kangia Classic

Denne tur er den ene af de 2 muligheder for at komme helt ind i hjertet af UNESCO-området. Ingen båd eller vandrer kan komme her på den yderste fjeldkant foran den gigantiske bræ.

Med en produktion af 43 millioner tons is og en fart på 50 meter om dagen er Ilulissat Isbræ den mest isproducerende gletsjer — ikke kun i Grønland, men på hele den nordlige halvkugle. Bræen er syv kilometer bred og over en kilometer tyk. Det er et fantastisk syn at se disse uendelige ismasser og enorme naturkræfter.

Varighed: Ca. 2 timer (selve turen tager ca. 1½ time hvoraf de 50 min. er flyvetid og 30 min. ved bræen)
Pris: DKK 3.795 (sommer) / DKK 4.495 (vinter)

Airzafari – Unesco Icefiord & blue lakes

Oplev Grønland fra oven på et af Airzafaris fastvingede passagerfly. Vi flyver over smukke fjelde og imponerende landskaber, mens piloten undervejs vil fortælle om det, I ser. På denne flyvetur vil du opleve den nordlige gletsjer ’Sermeq Avangnardleq’, Ilulissat gletsjeren ’Sermeq Kujalleq’, de blå smeltevandssøer på indlandsisen, Ilulissat isfjord og bygden ’Ilimanaq’.


Varighed: 1 time
Pris: DKK 2.895

Forslag til rejser i Ilulissat

Vinter: Udflugter og ture

Vinterudflugter

Vinter og Ilulissat er lig med hundeslæde. Ilulissat er Grønlands største slædehundedistrikt med ca. 4.000 grønlandske slædehunde. Baglandet bag fjeldet "Akinaq" byder på flotte hundeslædeture ind til isfjorden eller "Den døde bræ", hvor varigheden veksler fra et par timer til et par dage. Et par håndfulde stærke slædehunde i vifteformation foran hundeslæden imens frostånden står knivskarpt i luften — så bliver det ikke meget bedre!

Udover hundeslæde, er der nordlys, klar stjernehimmel, masser af sne og frisk og klar luft, som gør Ilulissat området til en fantastisk vinterdestination.

Hundeslædetur (sværhedsgrad: 2 á 5)

Hundeslæden er et af de stærkeste vartegn for Grønland og en 2.000 år lang tradition for Inuitfolket. Ikke mange befordringsmidler har klaret en så lang periode. Og grundprincippet er stadig det samme som før vikingetiden: En flok hunde i seler bundet til en simpelt konstrueret slæde i træ. Oplevelsen kan ikke forklares — den skal prøves.

Varighed: Ca. 2 timer
Pris: DKK 1.295

Iglo Lodge - Overnatning i Iglo

15 km ad slædesporet ind i baglandet og vinterlandskabet. Undervejs møder vi sikkert nogle glade og arbejdssomme slædehunde i deres rette element. Iglo lodge danner rammen om vinterhygge, med udsigt til Kangia Isfjord med dens enorme isbjerge, på vej ud til isfjeldsbanken. Lækker mad, gode snacks, kaffe og te gør opholdet endnu mere vinterhyggeligt. 

Den gode sovepose holder dig varm hele natten i Iglo'en. Men skulle det blive for koldt for dig, har du mulighed for at sove i fælleshytten.

Varighed: 24 timer - overnatning

Pris: DKK 3.495,- 

Inkluderer: Transfer med pistemaskine frem og tilbage. Al udstyr (undtaget dit eget varme tøj) og helpension

Guidet nordlyssafari

På vinteraftener med klar himmel forekommer det smukke nordlys over Ilulissat. Vi kører væk fra byens blændende lys og går ud, hvor mørket er tættest. Din guide vil fortælle vidt og bredt om fænomenets opståen og give tips og tricks til, hvordan du bedst får foreviget farvernes vandring over nattehimlen.

Varighed: Ca. 2 timer
Pris: DKK 295

Guidet vandretur med snesko

På grund af det snedækkede vinterlandskab, kan det være svært at udforske verdensarvsområdet i løbet af vinteren. Markeringer på de længere vandreruter er ofte dækket af sne. Men med en lokal guide og snesko bliver det lettere.

Frokost inkl.

Varighed: Ca. 5 timer
Pris: DKK 695,-

Leje af langrendsski/fjeldski

Oplev det grønlandske vinterlandskab på en anderledes, sjov og aktiv måde. Området omkring Ilulissat har flere langsrendsspor, som du kan følge på egen hånd. 
 
Varighed: Dagsleje (08:00-17:00)
Pris: DKK 250

Forslag til rejser i Ilulissat

Oplevelser på egen hånd

Ilulissat Museum

Ilulissat Museum er også Knud Rasmussens fødehjem, hvor han kom til verden i 1879. Her får man et indblik i lokalhistorien og ikke mindst den kendte polarforskers liv og mange ekspeditioner. Museet er centreret om tre permanente udstillinger: Byens og bygdernes historie, Knud Rasmussen og de arktiske ekspeditioner samt Sermermiut — Den store boplads ved Isfjorden.

Ilulissat Kunstmuseum

Ilulissat Kunstmuseum har til huse i den fine gamle kolonibestyrerbygning, som ligger smukt med udsigt over havnen. Muséet huser en permanent udstilling af Grønlandsmaleren Emmanuel A. Petersen i stueetagen, og på 1.salen en række skiftende udstillinger af ofte unge grønlandske kunstnere.

Restauranter og spisesteder

Ilulissat har en række gode restauranter og spisesteder, der tilbyder en bred vifte af kulinariske oplevelser. Flere gode restauranter tager i deres menuer udgangspunkt i de mange spændende og friske grønlandske råvarer.

"Alt godt fra havet" er ingen overdrivelse her, hvor man lokalt lander hellefisk, rødfisk, stenbider, torsk, havkat, laks og fjeldørred. Læg dertil snekrabber, rejer, kammuslinger og blåmuslinger og så er du halvvejs igennem grønlandsbuffeten. For oveni kommer rensdyr, moskusokse, Sydgrønlandsk lam og de mere eksotiske indslag som hval, sæl og måske isbjørn!

Alt sammen kan nydes med vin eller god grønlandsk produceret øl.

Vandreture

Vandreture er en yndet friluftsaktivitet i Ilulissat for både lokale og besøgende. Der findes en række velafmærkede stier i terrænet, der fører vandreren sikkert igennem fjeldlandskaber og frem til fascinerende udsigtspunkter over Isfjorden, Diskobugten, fjeldpartier m.m.

Vil du vandre 45 min eller 3 timer — valget er dit!

Leje af langrendsski/fjeldski

Med ski under fødderne kan du på egen hånd opleve Ilulissats isbjerge og sneklædte fjelde. I Ilulissat området kan du finde flere præpareret langrendsspor, som du kan følge
 
Varighed: Dagsleje (08:00-17:00)
Pris: DKK 250

Om Ilulissat

Isbjerge – gigantiske isbjerge - er synonym med byen Ilulissat, som da også betyder ”isfjelde” på grønlandsk. Byen er placeret ved fjordmundingen til Ilulissat Isfjord og har den mest fantastiske kulisse i form af kolossale isfjelde, der kontinuerligt kælves ud i isfjorden fra den mest isproducerende gletsjer på den nordlige halvkugle.

Kangia, som fjorden hedder på grønlandsk, kom fortjent på UNESCO's Verdensarvsliste i 2004, og siden er Ilulissat blevet et ”must see” for næsten alle grønlandsrejsende. Det er der rigtig mange gode grunde til.

Byen er placeret godt 350 km nord for Polarcirklen og har alt det, som kendertegner Grønland for de fleste: Midnatssol om sommeren, polarmørke og nordlys om vinteren, hvaler & sæler, masser af slædehunde, historiske sights fra eskimoernes tid på den gamle boplads Sermermiut, flotte træhuse fra kolonitiden og ikke mindst et moderne og driftigt udtryk med butikker, uddannelsesinstitutioner, sportsaktiviteter m.m.

Ilulissat har det ubetinget største udbud af udflugtsmuligheder for besøgende i Grønland. Tilmed kan du forkæle dig selv med god mad og drikke på byens restauranter og caféer, når du om aftenen fordøjer dagens mange spændende indtryk fra hav og fjeld.

Hundeslæde: Ja (vinter)
Midnatssol om sommeren: Ja
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt

Forslag til rejser i Ilulissat